Slider

Tørrfisk

Å tørke mat er verdens eldste kjente konserveringsmetode, og tørket fisk er holdbar i flere år.

Tørrfisk er usaltet fisk som er naturlig tørket av sol og vind ute på hjell. Det er mest torsk som brukes til tørrfisk, men også betydelige mengder sei, hyse og brosme.

Tørrfisk er Norges lengst vedvarende eksportartikkel og er den samfunnsøkonomisk mest lønnsomme eksportvaren gjennom århundrene. Helt siden vikingtiden har nordmennn drevet med eksport av tørrfisk. Fisken henges mens det ennå er snø på bakken, hovedsakelig i mars. Dette skjer samtidig som skrei-fisket i Lofoten foregår.

Fisken henger på hjell i ca 3 måneder. Under tørkingen forsvinner over 70 % av vannet, og fiskens næringsinnhold har blitt betydelig konsentrert. Saga Fisk AS produserer og selger tørrfisk både til innenlands lutefiskproduksjon, til Italia og til Nigeria. Tørrfisken som selges til Italia har strenge kvalitetskrav og nøye sortering.

Tørrfiskstabel